Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφίες

Ο καλός φίλος και λάτρης του χωριού μας Παρασκευάς Μανάκας παρακινημένος από άλλους που έκαναν ένα πρώτο βήμα, δημοσίευσε πολλές οικογενειακές φωτογραφίες με μεγάλη αξία για όσους αγαπούν το χωριό σε βάθος χρόνου μελλοντικού ή παρελθοντικού.
Για εμάς  για εσάς , που ξέρατε τους ανθρώπους αυτούς ή είχατε ακούσει για την ύπαρξή τους και τώρα πάλι τους βλέπετε γραμμένους απ’ το φως πάνω στο φωτογραφικό χαρτί σίγουρα θα είχατε ανάλογα συναισθήματα νοσταλγίας με εμάς και συγκίνηση μεγάλη. Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς σχέση συγγενική με τα πρόσωπα αυτά για να συμβεί αυτό.
Και κοντά σ’ αυτό σκέφτομαι για τον κόσμο που έζησε στα ίδια χώματα με μένα , που πέρασε από τα ίδια λιθόστρωτα που πατώ σήμερα κι εγώ, και έφυγαν γενιές και γενιές χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε, αν και πάντα ήμασταν λίγοι σ’ αυτό το χωριό, μετρημένοι , όχι περισσότεροι από 300 άτομα τα τελευταία τουλάχιστον 60-80 χρόνια.  
Πριν  τον Παρασκευά είχε δημοσιεύσει δυο φωτογραφίες μια  κυρία από Αθήνα κόρη Λαφιωνιάτη εκ των οποίων η μία αρκετά παλιά που έχει ανάγκη από ερμηνεία και είναι λίγο στενάχωρο που σκέφτομαι ότι δεν θα βρεθεί άνθρωπος να βοηθήσει.
 Και θα αρχίσω την παρουσίαση με την εν λόγω φωτογραφία , ελπίζοντας, με την άδεια της
Χριστίνας Φυλακτού, που τη δημοσίευσε.

Δεν ξέρουμε ούτε χρονολογία ούτε μπορούμε να γνωρίσουμε κάποιον εκτός από τον Κ. Πλωμαρίτη,  πρώτο καθήμενο από αριστερά στη δεύτερη σειρά  και  με υπόθεση , ότι δίπλα του κάθεται ο Αντώνης Κυπαρίσσης και στην άλλη πλευρά της σειράς ο Στρατής Πέτρου, (;) πατέρας της σημερινής Ασπασίας παντρεμένης στην Καλλονή και του Νίκου, κάτοικου σήμερα ΜυτιλήνηςΕίναι μια φωτογραφία αίνιγμα με τόσους αγνώστους και με άγνωστη ημερομηνία και τόπο που τραβήχτηκε. Αν όμως κρίνουμε από το χρώμα, μας οδηγεί γύρω στο 1950 .


Και στη συνέχεια μια πολύ παλιά φωτογραφία , από την οικογένεια της μητέρας του Πάρι Μανάκα
ανθρώπων, όπως οι δυο γυναίκες , που δεν τις έχουν φτάσει εν ζωή ούτε οι σημερινοί εξηντάρηδες. Η Ουρανία Γελαγώτη και η Βηθλεέμ Γιαλοπούλη , όπως ο Γιάννης Γιαλοπούλης  και η Ιγνατία Γελαγώτη σε νεαρή ηλικία . Υπάρχει παλιότερη φωτογραφία στο χωριό ;
Θα το δείξει το μέλλον !


  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...