Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ένα νέο βιβλίο

     Ο Στρατής Ι. Αναγνώστου κατάγεται από τη Μυτιλήνη και είναι φιλόλογος και ιστορικός . Έχει ασχοληθεί από καιρό με την ιστορία της Λέσβου και το Πάσχα του 2011 εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο Ιστορίας με τίτλο   "Τοπική Ιστορία"   Αναφορές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Λέσβου .
   Τα γεγονότα και τα υπόλοιπα ιστορικά στοιχεία που αναφέρει, αφορούν την περίοδο από την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους μέχρι και την αποχώρησή τους μετά τη συνθήκη ανταλλαγής των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων .
   Ο ίδιος βλέπει  το βιβλίο του να συμπληρώνει ένα κενό στην ιστορία  του νησιού μας και με όμορφο και απλό τρόπο παρουσιάζει το υλικό του για να γίνει κατανοητό από όλους τους κατοίκους της Λέσβου, όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου .
     Όσοι ασχολούνται με τις παλιές φωτογραφίες θα βρούν στο βιβλίο αυτό αρκετό φωτογραφικό υλικό από το πλούσιο αρχείο του συγγραφέα για όλη τη Λέσβο .
     Για την περιοχή μας Πέτρα , Μόλυβος,  Καλλονή , υπάρχουν αρκετές σημαντικές αναφορές και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία τους στο χρόνο . Για τη μάχη του Κλαπάδου , τις τελευταίες μέρες των Τούρκων στην περιοχή μας, το ρόλο του αντιτορπιλικού "Αβέρωφ" σ'αυτή τη μάχη στα ανοιχτά της Πέτρας.
Μαθαίνουμε επίσης ότι η πρώτη χρονολογική καταγραφή  για την Λαφιώνα γίνεται γύρω στο 1618-1621 .
   Η γνώση της ιστορίας και ειδικότερα της τοπικής αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την πορεία μας στο αύριο , για την εξέλιξη του τόπου .
    

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...