Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Lactarius deliciosus

Λακτάριος ο νόστιµος

Άρχισε ήδη ο καιρός του αμανίτη !! Είναι το μανιτάρι που συναντάται συχνά στα ξέφωτα του πευκοδάσους και κοντά σε θάμνους περισσότερο και λιγότερο κάτω από πεύκα. Το προτιμούν οι Μυτιληνιοί για τη γεύση του αλλά και επειδή το βρίσκουν εύκολα και σε μεγάλο πληθυσμό στα κοντινά τους δάση.
Ο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα, αφού πλυθεί καλά και αλατισθεί για να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά του .
Τον καιρό αυτό οι ορδές των ευκαιριακών κυνηγών μανιταριών θα περάσουν με τα τζιπ και τις μηχανές από το ρούδι και την περιοχή του Κλαπάδου για να  οργώσουν κυριολεκτικά το πευκοδάσος και να σκουπίσουν οτιδήποτε συναντήσουν και όσα και να βρουν, αδιαφορώντας για τους επόμενους συνανθρώπους τους.

 Έτοιμοι για το τηγάνι . Βρήκα 10 κομμάτια στο πευκοδάσος πριν την Καλλονή .Όλοι νεαροί και φρέσκοι ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση και αραιά χορτάρια .
Για περισσότερες πληροφορίες για αμανίτες , περιοχές , είδη και προφυλάξεις από τους υπαρκτούς κινδύνους των μανιταριών :  στις ιστοσελίδες των μανιταρόφιλων ανά την Ελλάδα και ειδικά της Λέσβου, που έχει αρκετούς γνώστες . http://manitarilesvos.blogspot.com/

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...