Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ο Λαφιώνας ή Η Λαφιώνα;

Ο Λαφιώνας ή Η Λαφιώνα;














Αυτή πρέπει να είναι η παλαιότερη πινακίδα που φτάσαμε και ενθυμούμαστε από την δεκαετία του 1960. 


Είχαμε συζητήσει για τις αναμνήσεις μας και για το λάθος ή την ορθότητα της σημερινής ονομασίας προ καιρού, τουλάχιστον αυτοί που μπορούν και θέλουν να ασχοληθούν με την ονομασία του οικισμού μας, την ιστορία του, τη δυνατότητα διόρθωσης.


Είμαστε οι ρομαντικοί της υπόθεσης.

Από τον καιρό που ψάξαμε τον εκκλησιαστικό κώδικα του χωριού, το αρχείο της εκκλησίας μας και της κοινότητας και τα ιδιωτικά αρχεία, έγινε φανερό ότι το όνομα του χωριού  από το αρχαιότερο έγγραφο που βρήκαμε σε ιδιωτικό αρχείο του έτους 174ο, ήταν: "η Λαφιώνα",  πράγμα που επαναλαμβάνεται και από άλλα έγγραφα, που περιλαμβάνονται στην έκδοση του Αυγούστου 2019 της ιστορίας του χωριού μας, στηριγμένη στον κώδικα και τα υπόλοιπα ιστορικά αρχεία του.
Η επόμενη πινακίδα που έχει διασωθεί φωτογραφικά είναι η ακόλουθη, που επαναλαμβάνει το ορθό όνομα, χωρίς το τελικό "ς". 








και ακολουθεί η σημερινή και τελευταία, που κάποιος φωτισμένος υπάλληλος της Μυτιλήνης αλλάζει το γένος και από θηλυκό το κάνει αρσενικό, μέχρι και ρατσιστή θα μπορούσαμε να τον κατηγορήσουμε, προς το άλλο φύλο...




Υπάρχει βέβαια και το ερώτημα, που λέει: Τι τα σκαλίζεις τώρα και σιγά τη διαφορά, ήταν η Λαφιώνα, έγινε ο Λαφιώνας, και λοιπόν;
Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν ανθρώποι...κλπ.



Είπαμε...
Για τους ρομαντικούς έχει αξία και για τους πιστούς με το παρελθόν και την Ιστορία, έχει μεγάλη σημασία, να παραδώσουμε στους επόμενους ό,τι παραλάβαμε από τους προηγούμενους...




Ο πρώτος πρόεδρος του χωριού μετά την τουρκοκρατία, ο Γ. Παπαδάκης, φρόντισε να τονίσει το όνομα του χωριού και στις λεπτομέρειες, ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και να μην κάνουν οι άλλοι λάθη.
Βρίσκεται ακόμα στην οικογένειά του το κάδρο που φιλοτέχνησαν για να μην χρειάζεται να ξέρουν γράμματα για να καταλάβουν το όνομα και τη σημασία του.




ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΛΑΦΙΩΝΩΣ

Η Λαφιώνα είναι γυναίκα! Καμιά αμφιβολία για το θηλυκό άρθρο.
Ως κοινότητα ιδρύθηκε το 1919.
Η εξήγηση του ονόματος άγνωστη. Προτείνει λοιπόν δυο λύσεις, που βρίσκονται στα χέρια της. Το ελάφι και ο λαφιάτης.
Το δεύτερο ωμέγα είναι ορθογραφικό λάθος.
Πέρα βέβαια από το παραστατικό παράδειγμα του κάδρου, (που μας έδωσε ο Σταύρος Χη Γεωργίου από τον προ προ παππού του), 
έχουμε και την παράδοση, δηλαδή, το πώς ονομάζουν το χωριό τους οι λαφιωνιάτες τόσους αιώνες που πέρασαν, όπως και οι κοντοχωριανοί, η Πέτρα, η Στύψη, ο Σκουτάρος και οι άλλοι... Όλοι λένε: στη Λαφιώνα, η Λαφιώνα, ή η Λαθιώνα.

Η πρόταση είναι:
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, να ζητηθεί από τον πρόεδρο με έγγραφο, να κινηθεί θεσμικά προς τον Δήμο, που έχει τη δικαιοδοσία ονομασίας ή αλλαγής αυτής, για την διόρθωση του ονόματος του οικισμού μας, χρησιμοποιώντας τα τεκμήρια που παραθέτονται εδώ, ή εμπεριστατωμένα στο βιβλίο: Ο Εκκλησ. Κώδικας της Λαφιώνας.
 

                                                         
                                                                     Στρατής Αγγελόγλου


σημείωση

Έχει ειπωθεί ότι, ένας λόγος που έγινε το λάθος στο όνομα του χωριού είναι η εκ παραδρομής εξομοίωση της Λαφιώνας με τον Αφάλωνα, μια που βρίσκεται ακουστικά αρκετά κοντά και για τους υπαλλήλους της τότε Νομαρχίας και τώρα της Περιφέρειας.
 
Έχουν βρεθεί στο αρχείο της δικής μας Κοινότητας έγγραφα που έπρεπε να σταλούν στον Αφάλωνα και το αντίθετο. 

Το παρακάτω έγγραφο είναι το παραπεμπτικό της Κοιν Αφάλωνα του 1943, που στέλνει αλληλογραφία της Νομαρχίας για την Λαφιώνα, που εστάλη κατά λάθος στον Αφάλωνα.



Υπάρχουν και άλλα έγγραφα του Αφάλωνα που ήρθαν στη Λαφιώνα.



....

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...