Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η ραβδοσκοπία και η επιστημονική της εξήγηση

Γεωργίου Μ. Χουτζαίου
Φυσικού -Μαθηματικού                          

Μέχρι σήμερα το θέμα της ραβδοσκοπίας για την ανεύρεση νερού στο χωράφι μας ήταν από παράξενη, ανεξήγητη μέχρι και μαγική τεχνική ή ακόμα και   δαιμονοποιημένη δραστηριότητα.  Το δεχόμασταν έτσι όπως ήταν από αδυναμία να δώσουμε εξήγηση για το πώς και το γιατί .
Ο δραστήριος και πολυγραφότατος  Γ. Μ. Χουτζαίος  , αναλαμβάνει να εξηγήσει εμπεριστατωμένα το φαινόμενο, με τις γνώσεις του στη φυσική και την έρευνα που έκανε με τους Λέσβιους  ραβδοσκόπους, σε  μια όμορφη έκδοση 176 σελίδων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του 2011.                                                    
Ο  συγγραφέας , προτάσσει στο βιβλίο του αρκετές εισαγωγικές και απαραίτητες γνώσεις φυσικής,  για να γίνουν κατανοητά όσα θα ακολουθήσουν και για να παραμείνει το επίπεδο προσιτό και σε μη ειδικούς .
Συνεχίζει  με  πληροφορίες  για τη ραβδοσκοπία  από τη σχετική βιβλιογραφία και το διαδίκτυο ,
οι συνεντεύξεις από τους ραβδοσκόπους της Λέσβου , μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι γνωστοί μας από την Πέτρα και το Πετρί, τη Μυτιλήνη κλπ,
και συνεχίζει με τη δική του εξήγηση ο συγγραφέας, που επιχειρεί να δώσει βάσει όλων των προηγουμένων στοιχείων επιστημονικών και εμπειρικών , που έχει τελικά συγκεντρώσει.


Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου για μας, τους εκ Λαφιώνος , είναι η αφιέρωση του βιβλίου στον  αείμνηστο Μιχάλη Καλατζή:

Το βιβλίο αυτό αφιερώνεται με αγάπη στον αείμνηστο συνάδελφο, εκλεκτό φίλο και πολύ καλό ραβδοσκόπο Μιχάλη Καλατζή και την οικογένειά του.Ο Μιχάλης Καλατζής γεννήθηκε στη Λαφιώνα της Λέσβου στις 2 Νοεμβρίου 1930. Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και φοίτησε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διορίστηκε το 1961 στο Λύκειο Θηλέων Μυτιλήνης και ασχολήθηκε με πάθος και αγάπη στη διδασκαλία τη επιστήμης που εκείνος προτίμησε. Έκανε πολλές υποδειγματικές διδασκαλίες στους συναδέλφους του και υπηρέτησε σε πρακτικά τμήματα αρρένων και θηλέων .

Παντρεύτηκε το 1960. Υπήρξε αφοσιωμένος σύζυγος και υποδειγματικός πατέρας δυο παιδιών και πέντε εγγονών, που ευτύχησε να τα καμαρώσει στη ζωή του. Το 1990 συνταξιοδοτήθηκε και έκλεισε τα μάτια του το2008 σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια γλυκιά και ανεκτίμητη κληρονομιά.


  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...