Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο μύλος του Αρτίκ (2)


Έγραφα το 2017 για τον νερόμυλο της διακλάδωσης του χωριού μας, τα παρακάτω...


Ο αλευρόμυλος τ’Αρτίκ

 Ο δεύτερος υδρόμυλος-αλευρόμυλος της Λαφιώνας ανήκε στην οικ. Βασιλείου Αρτίκη.
Βρίσκεται σήμερα εντός ιδιοκτησίας απογόνων της οικ. Χατζηελευθερίου, που κατέληξε σε αυτήν από επιγαμία της  κ
όρης του Β. Αρτίκη [1], Διαμάντης, με τον Δημήτριο Χατζηελευθερίου το 1886  (πατέρα του Νικόλαου, του 2ου προέδρου του χωριού).



Ο νερόμυλος του Αρτίκ αποτελεί ένα από τα μνημεία της Λαφιώνας και του νησιού μας, που δεν έχει χρονολογηθεί και εκτιμηθεί ακόμα από τις ανάλογες κρατικές υπηρεσίες .

 (Έχει γράψει γι αυτόν ο ακούραστος Μάκης Αξιώτης στη Διδακτορική του Διατριβή για τους Υδρόμυλους της Λέσβου).


Αποτελεί κομμάτι της Βυζαντινής ίσως ή νεώτερης Ιστορίας του χωριού και γι΄αυτό αξίζει να ενδιαφερθούμε πρώτοι οι λαφιωνιάτες για την συντήρηση και τη διάσωση των μερών του που καταρρέουν, ειδικά στις βαθμίδες και την βάση του υδατόπυργου, ο οποίος χάνει σταδιακά  δομικό υλικό, λόγω διάβρωσης του εδάφους που τον στηρίζει.



Οι βαθμίδες του υδατόπυργου καταρρέουν
Τις μέρες αυτές πέρασα πάλι και είδα την πρόοδο της φθοράς στα μέλη του και την αδιαφορία των αρμοδίων, πρώτα της διεύθυνσης νεωτέρων μνημείων της περιοχής μας.Παραθέτω πάλι κάποιες φωτογραφίες...
Η βάση που κρατάει το αυλάκι του νερού προς την καταβόθρα, άρχισε να χάνει τις πέτρες.


(το μυλαύλακο)

Οι βαθμίδες του πύργου εξαφανίζονται

οι μεσαίες βαθμίδες έχουν καταπέσει.


...και το πρόσθετο κτίσμα του πάλαι ποτέ στρατοπέδου, αλλοιώνει το σύνολο του μύλου.Χρήζει κατεδάφισης ως ξένο σώμα στον υδρόμυλο

Η πρόταση που έχω να κάνω στο χωριό, όχι ως ειδικός αλλά σαν σκεπτόμενος απλός και ενδιαφερόμενος πολίτης για το παρελθόν και την κληρονομιά της γενέτειράς μου είναι να υπάρξει μια πίεση προς τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την χρηματοδότηση παρόμοιων μνημείων μήπως και τύχουμε κάποιας μελέτης.
 Η αντίστοιχη της Εκκλησίας μελέτη, έχει τελειώσει από μια καταξιωμένη και με μεγάλη πείρα αρχιτέκτονα, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο πιθανόν να τύχει ένα "αίσιον τέλος".
Μπορούμε να ελπίζουμε και για την συντήρηση του παρόντος μύλου;


[1] Εκκλ. Κώδικας, προικοσύμφωνο σ.54,τ.1

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...