Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Μια απόδειξη πληρωμής της ενορίας Λαθιώνος του 1906

Απόδειξη της Ενορίας Λαθιώνος






Μεταγραφή


έτος ΙΑ ον

Έλαβον δια χειρός του κ. Δημητρίου Βαλτά επιτρόπου της ιεράς εκκλησίας γρόσια διακόσια δέκα έξ, αριθ. 216 απέναντι της επιχορηγήσεως του Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Στεφάνου, και εις ένδειξιν.

Εν Λαθιώνα τ  14 Ιουλίου 1906

Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος

               (σφραγίδα)

   Μητρόπολις Μηθύμνης 

                   1896


                                                                 ΣΧΟΛΙΑ


Ο Δημήτριος Βαλτάς είναι ο προππάπος  του Λάκη Ράλλη εκ πατρός, που ζούσε στη Λαφιώνα, ο δε αδελφός του Εμμανουήλ Βαλτάς, όταν επέστρεψε από απέναντι ζούσε στην Πέτρα.
Από το 1903 είναι επίτροπος της Ενορίας μας.

Στη συγκεκριμένη απόδειξη χρηματικού εξόδου της Ενορίας, πληρώνεται ο τότε Μητροπολίτης Στέφανος με τα πάγια ποσά που υποχρεούται η κάθε ενορία να δίνει προς τη Μητρόπολη, αφού βρισκόμαστε στην οθωμανοκρατία και οι πηγές εσόδων για τα λειτουργικά της έξοδα είναι μόνο οι πιστοί.
Ο αδελφός του Εμμανουήλ Βαλτάς διατηρεί κατάστημα στην Πέτρα όπου έχει εγκατασταθεί μετά τον ερχομό του από Μικρασία και συνεργάζεται με την ενορία Λαφιώνας, της δίνει είδη έναντι και στέλνει λογαριασμούς συγκεντρωτικά κατά καιρούς για να εξοφληθούν. 


Ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος είναι πιθανόν κληρικός της Καλλονής και έρχεται την εποχή αυτή πολλές φορές στο χωριό ελλείψει εφημερίου. 

Ο τότε Μητροπολίτης είναι ο Στέφανος  Ήρθε με μετάθεση στο νησί το 1896 για την Μητρ. Μήθυμνας και παρέμεινε αρχικά στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, περιμένοντας την αναγνώριση του διορισμού του από τις τουρκικές αρχές. 
Τον επόμενο καιρό θα τον αφιερώσει σε περιοδείες για να γνωρίσει από κοντά το ποίμνιό του. Του έγινε λαμπρή υποδοχή εκτός από την Καλλονή και στην Αγία Παρασκευή, τη Στύψη την Κλειού τον Μανταμάδο, τη Συκαμιά.
Έκανε καλή εντύπωση και δημιούργησε καλή φήμη, ότι ήταν σπουδαίος ιεράρχης, ρήτορας, δυναμικός χαρακτήρας και μπορούσε να επιβάλλεται στις τουρκικές αρχές και να περνάει το δικό του.
Παρακολουθούσε τα σχολεία της περιοχής του κάθε Σεπτέμβριο και Ιούνιο, για να σχεδιάζει το πρόγραμμα σπουδών και να επιβλέπει τις εξετάσεις των μαθητών.

Ήταν συχνές οι επισκέψεις του στην Κωνσταντινούπολη για συνόδους ή εκλογές


  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...