Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Η φετινή γιορτή της Αγίας Κυριακής


Ανήμερα σχεδόν της γιορτής  τής Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου
Κυριακούλα Αγγελόγλου-Σάπατου
 εφέτος ,βρέθηκε η φωτογραφία τής προ προγιαγιάς μου , Κυριακούλας Αγγελόγλου Σαπάτου, χωρίς να το περιμένουμε, αφού οι δυο οικογένειες , που θα μπορούσαν να την έχουν, απαντούσαν αρνητικά, η μία λόγω δύσκολης συνεννόησης και η ‘άλλη που δήλωνε ότι την είχε καιρό πριν αλλά τώρα δεν την βρίσκει.

Και να που παρουσιάστηκε μέσα από διπλωμένα χαρτιά, τώρα, σήμερα, που ήταν η γιορτή της. Τι να υποθέσει κανείς και τι να πει;


Ένα οφειλόμενο καθυστερημένο μνημόσυνο;
Μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι δεν διαγράφονται;
Μια προσωπική προσπάθεια μόνιμης σύνδεσης του σήμερα με το χτες;



Η Κυριακούλα γεννήθηκε το 1856 και ήταν το ένα από τα πέντε παιδιά και η μία από τις δυο θυγατέρες του Αντωνίου και της Μαρίας Αγγελόγλου[1]

Παντρεύτηκε τον Δημήτριο Σάπατο το Μάη του 1878 (22 χρονών) και απέκτησαν τους: Μιχαήλ, Χριστόδουλο, τη Μυρσίνη τη Μαριάνθη και τον Μανώλη. Ήταν μια καλή νύφη, με προίκα[2] αρκετά ελαιοκτήματα και βοσκοτόπους όπως το κτήμα στα μαντρούδια, το Ατζλον τ΄αλώνι (Το αλώνι του Αγγελόγλου), το παλιάμπελο, την Κάντζα κλπ.


Τη Μαριάνθη την πάντρεψε με τον Αλέξανδρο Βατάλη, αδερφό του Ιπποκράτη, η οποία ατύχησε, και όπως πεθαίνανε τότε γρήγορα και ανεξήγητα οι ανθρώποι, έτσι πέθανε και η Μαριάνθη και άφησε ορφανές δυο κόρες , τη Ελπινίκη και την Παρθενόπη.
Η Κυριακούλα έγινε μάνα για δεύτερη φορά, ανασκουμπώθηκε και έψαχνε τρόπους σε δύσκολους καιρούς να αναστήσει τα εγγόνια της .

Λίγο πριν το 1920 μια δωρεά από τον γιο της Κυριακούλας, Μανώλη Σάπατο και τη γυναίκα του Γιαννούλα, θα δοθεί στα ορφανά Μαριάνθης και Α. Βατάλη δια Κοινοτικής Πράξης της πρώτης τότε κοινότητος Λαφιώνος, με την υπογραφή του Γ. Παπαδάκη και άλλων, βοήθεια αποτελούμενη από «μίαν τριακοσιάραν» που την έλαβε η Κυριακούλα ως προστάτις των.

Θα πεθάνει στα 83 της χρόνια το 1939, προστατευόμενη από την Παρθένα, μια που η άλλη εγγονή Ελπινίκη θα παντρευτεί στην Πέτρα. Η Παρθενόπη θα παντρευτεί τον Ι. Λαδά.Όσο ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, δεν μας εξήγησαν ποτέ τις συγγένειες αυτές που τώρα μέσα από τα λίγα στοιχεία που απέμειναν προσπαθούμε να τους αναστήσουμε στο σήμερα και να ξαναμετρηθούμε από την αρχή.

Αιωνία τους η μνήμη  

(Με πολλές ευχαριστίες στη Μαρία Θαλασσινού, που άνοιξε το αρχείο της Παρθένας και της γιαγιάς της, Κυριακούλας.)

Παρακάτω φαίνεται η καταχώρηση των δυο αδελφών Ελπινίκης 12 χρονών και Παρθενόπης 10, στο μητρώο μαθητών του Δ. Σχολείου Λαφιώνας το 1916.








[1] Στο προικοσύμφωνο του γάμου των Αντωνίου  Αγγελόγλου και Μαρίας αναγράφεται ημερομηνία 1841 και άρα δεν ήταν από τα πρώτα παιδιά του ζευγαριού η Κυριακούλα, γεννημένη το 1856.
Άρα και ο Αντώνιος, προπάτορας των Αγγελόγλου, πρέπει να γεννήθηκε γύρω στο 1820.

[2 Στο δικό της προικοσύμφωνο που φύλαξε μαζί με άλλα αρχαιότερα έγγραφα της οικογένειας Αγγελόγλου, αναφέρεται η προίκα της λεπτομερώς: 3 στρώματα, και παπλώματα, 8 μαξιλάρες και 4 μαξιλάρια, στρωσίδια και καρπέτες, 19 υποκάμισα 14 σινδόνια, 60 μεσάλια 28 μανδίλια, 3 σκαμνομέσαλα, 5 μεσάλες, 4 σαλβάρια 2 σάκους ένα κοντογούνι μισοφόρια βρακοζώνες τσουράπια 10 καπνοσακούλες, τρία χαρανιά, ένα σινί, 15 κομάτια μπακίρια και καπακωτά, έναν νταβά, 1 σεφέρ τάσι, 3 σεντούκια, 3 σφίδες, τρία δαχτυλίδια μαλαματένια και 4 ασημένια και όσα άλλα ευρίσκονται.

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...