Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

22ο Σύνταγμα Πεζικού και η Λαφιώνα

Ένα νέο ενδιαφέρον βιβλίο εκδόθηκε τις μέρες αυτές και παρουσιάστηκε στη Μυτιλήνη τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου, μια που αφορά τον πόλεμο του '40 .
Αναφέρεται στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού , που είχε συγκροτηθεί στα νησιά του Αιγαίου και στο οποίο επιστρατεύονταν άνδρες από Χίο , Λέσβο, Σάμο από τον Αύγουστο του 1940. Λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη και γρήγορα προωθήθηκε στο μέτωπο και αποτέλεσε ένα από τα Συντάγματα που συγκροτούσαν τη Μεραρχία Αρχιπελάγους .  Συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Κλεισούρας του Πόγραδετς και της Κορυτσάς από το Νοέμβριο του 1940 μέχρι τον Ιανουάριο του 1941.
Ο συγγραφέας του Γεράσιμος Δ. Βενέτας δημοσιεύει υλικό του πατέρα του, που συμμετείχε στο Σύνταγμα αυτό και ως ταχυδρόμος, δηλαδή γράμματα και φωτογραφίες απ' το μέτωπο.
Στο τέλος διαβάζουμε ένα μακρύ κατάλογο με  τραυματίες και  νεκρούς του 22ου 

Συντάγματος και ανάμεσα σ' αυτούς συναντούμε και έναν από τη Λαφιώνα τον Κυριάκο Τατά που γεννήθηκε το 1917 και σκοτώθηκε στο Πόγραδετς 7 Απριλίου 1941 .

Αναφερόμενοι στη μνήμη αυτών του Αλβανικού Μετώπου πρέπει να προσθέσουμε και τα 2 αδέλφια Αχουλιά που σκοτώθηκαν από νάρκες στην Αλβανία, όπως και το Δημήτριο Καζαμία, που χάθηκε στο μέτωπο,  αδερφό του Γεωργίου Καζαμία που γνωρίσαμε οι νεώτεροι .  

  Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 103 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ             ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ      ΛΑΦΙΩΝΑΣ                                              Ήταν 14 Αυγούστου 1919 , ό...